Cēsu rajona zemnieku saimniecība KRŪMIŅI
Maizes māja „Krūmiņi” Priekuļu novada Liepas pagastā piedāvā iespēju iesaistīties rupjmaizes cepšanas procesā, kļūt par meistaru pīrāgu ballītē un doties piedzīvojumā pa meža taku, gatavot saimniecībā audzētu produktu dārzeņu zupu ugunskurā un izbaudīt latvisku garšu mielastu senā klētiņā. Saimniecības vēsture aizsākusies tālajā 1920. gadā, kad Dukuļu pusmuižas zemēs saimniecību sāka veidot Brīvības cīņu dalībnieks Pēteris Šedriks. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas “Krūmiņu” mājās saimnieko Pētera mazmeita Aina ar vīru Daini.
No 2004.gada saimnieki lauku sētā piedāvā izbaudīt un iepazīt latvisko gadskārtu ritumu. Skolēni, ģimenes, draugu un tūristu grupas Maizes mājā uz brīdi kļūst par saimes ļaudīm, piedzīvo un izbauda garšīgu, smaržīgu un aizraujošu ceļojumu laikā. Lauku sētā darba daudz – jānes malka, jākurina krāsns, jāvāra tēja, jāapstaigā lauki, jāmin mīklas, jādzied dziesmas. Kopīgi tiek gatavota pīrāgu mīkla, īstā maizes krāsnī tiek cepta maize, kā arī sāļi un saldi pīrādziņi. Tiek iepazīti Latvijā audzētie graudaugi, to pārtikas produkti, veidotas spēka zīmes, uzzināts vairāk par gada ritumu lauku sētā. Kad darbi paveikti, visi tiek aicināti pie balti klāta saimes galda, lai kopā baudītu pašu gatavotu un saimnieku sarūpētu mielastu. Pieaugušo grupām no saimnieka pagraba iespēja nogaršot pašu gatavotu mājas vīnu. Pasākuma ilgums 2 – 3 stundas, atkarībā no izvēlētās programmas. Dalības maksa: piedzīvojums “No grauda līdz maizei” 7 EUR dalībniekam, no 20 līdz 50 personām; “Cienasts ar brīvības garšu” - sezonālas ugunskura zupas pusdienas un pīrāgu cepšana 9 EUR dalībniekam, 20 – 50 personām; “Rudzu rupjmaizes cepšanas pasākums” 160 EUR grupām līdz 15 personām.
Papildus iespējas
Tirgo uz vietas saimniecībā Degustācijas Ekskursijas Ēdināšana un banketi SemināriPieejamie produkti
Salinātā rudzu rupjmaize
Saldskābmaize
